Teh 10 živil vsebuje kar dosti cinka

Cink je esencialni mineral, ki igra ključno vlogo pri delovanju človeškega telesa. Bistven je za delovanje vašega imunskega sistema, celjenje ran ter rast in delitev celic.
Če želite povečati vnos cinka, je tukaj deset živil, ki bi jih morali dodati svoji prehrani.
Ostrige so eden najboljših virov cinka. Samo šest ostrig zagotavlja več kot 32 mg cinka.
Govedina je še en odličen vir cinka. 85 gramov kuhane govedine zagotavljaja približno 7 mg cinka.
Bučna semena so odličen rastlinski vir cinka. 28 gramov praženih bučnih semen vsebuje 2,2 mg cinka.
Čičerika je tudi dober vir cinka, saj ena skodelica kuhane čičerike vsebuje približno 2,5 mg cinka.
Jogurt je še en dober vir cinka, saj ena skodelica navadnega jogurta vsebuje približno 1,4 mg cinka.
Indijski oreščki so dober vir cinka, saj 28 gramov praženih indijskih oreščkov vsebuje približno 1,6 mg cinka.
Špinača je dober vir cinka, saj ena skodelica kuhane špinače vsebuje približno 1,4 mg cinka.
Gobe so dober vir cinka, saj ena skodelica narezanih kuhanih gob vsebuje približno 1,4 mg cinka.
Piščanec je dober vir cinka, saj 85 gramov kuhanih piščančjih prsi vsebujejo približno 0,9 mg cinka.
Kvinoja je dober vir cinka, saj ena skodelica kuhane kvinoje vsebuje približno 1,2 mg cinka.
Vključitev teh živil v vašo prehrano vam lahko pomaga zadovoljiti dnevne potrebe po cinku. Pomembno pa je vedeti, da je prekomerno uživanje cinka lahko škodljivo, zato je najbolje, da se pred jemanjem katerega koli dodatka posvetujete z zdravstvenim delavcem.
(Foto: Getty Images)