Skrivnost o staranju alkoholnih pijač v sodih
Staranje je ključni korak v proizvodnji številnih žganih pijač, zlasti tistih iz žitaric, kot sta viski in burbon.
Med staranjem je alkoholna pijača določen čas shranjena v hrastovih sodih, kar ji omogoča, da razvije izrazit profil okusa in značaj.
Toda kaj točno staranje naredi za alkohol?
Prvič, staranje omogoča alkoholu, da absorbira okuse in arome iz lesa. Poleg tega les pomaga filtrirati nečistoče.
Dlje ko se pijača stara, bolj zapleten in edinstven postane njen okus.
Vendar pa staranje ni vedno potrebno ali celo koristno za vse vrste alkoholnih pijač.
Nekatere žgane pijače, kot sta npr. gin ali vodka, se običajno ne starajo, saj njihove arome izhajajo predvsem iz botaničnih rastlin ali postopka destilacije.
Na splošno je staranje kritičen korak v proizvodnji številnih žganih pijač, saj daje zares edinstvene okuse in značilnosti, ki jih ni mogoče najti pri mlajših žganih pijačah.
(Foto: Pexels)