Zakaj je temperatura vode ključnega pomena za kuhanje vaše kave?

Kuhanje popolne skodelice kave je zares občutljivo ravnotežje med umetnostjo in znanostjo, temperatura uporabljene vode pa igra ključno vlogo pri doseganju tega ravnovesja.
Temperatura vode vpliva na ekstrakcijo okusov iz kavnih zrn in lahko povzroči ali pa pokvari zvarek. Po nekem mnenju naj bi bila idealna temperatura vode za kuhanje kave med 90-96 °C.
Ta razpon zagotavlja, da kava ni niti preveč niti premalo ekstrahirana, rezultat pa je dobro uravnotežena skodelica z optimalnim okusom in aromo.
Če je voda prevroča, lahko povzroči grenak okus, medtem ko lahko voda, ki je prehladna, povzroči šibko in “kislo” kavo.
Za vse vas, ki imate raje svetlejše pečenje, bo morda nekoliko nižja temperatura delovala bolje, medtem ko bo morda potrebna višja temperatura za temnejše pečenje.
Zato naslednjič, ko si boste kuhali kavo, bodite pozorni na temperaturo vode, da si boste vsakič zagotovili popolno skodelico okusa.
(Foto: Getty Images)