Odkrijte skrivnosti sira čedar – kalcijev laktat in plesen

Ko odprete zavitek sira čedar, ste morda opazili, da je na njem bela snov.
Čeprav je morda videti kot plesen, je “dobra” novica ta, da je pravzaprav to povsem normalno in neškodljivo. Glede na Wisconsin Center for Dairy Research se bela snov na siru čedar imenuje “kalcijev laktat” in se naravno tvori med procesom staranja.
Ko se sir stara, se laktoza v njem pretvori v mlečno kislino, ki se nato poveže s kalcijem in tvori kalcijev laktat.
Ta snov daje staranemu čedarju izrazit oster in pikanten okus. Poleg tega lahko nekateri proizvajalci sira čedar na površino sira dodajo neškodljivo plesen, imenovano Penicillium candidum, da izboljšajo njegov okus in teksturo.
Ta plesen lahko prispeva tudi k beli snovi na siru.
Torej, naslednjič, ko boste na siru čedar videli tisto belo, ne skrbite. To je samo naravni del procesa staranja in razvoja okusa. Vsekakor pa previdnost pri uživanju ni nikoli odveč! Vedno preverite rok trajanja izdelka!
(Foto: Getty Images)