Sotol in Tequila – katere so ključne razlike?

Sotol je destilirana žgana pijača, ki je na nek način podobna tekili, vendar ima tudi izrazite razlike.
Tako kot tekila je tudi sotol narejen iz kuhanih in pretlačenih sredic rastline agave, ki se nato fermentirajo in destilirajo.
Za razliko od tekile, ki je narejena samo iz rastline modre agave, je sotol mogoče izdelati iz več vrst agave, vključno z rastlinami, specifičnimi za sotol.
Sotol se običajno proizvaja tudi v severni Mehiki, zlasti v regiji puščave Chihuahuan, pa tudi v nekaterih delih Teksasa.
Ima rahlo dimljen in zeliščni okus in ga glede profila okusa pogosto primerjajo z mezcalom. Čeprav sotol ni tako znan ali široko uživan kot tekila, v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen kot obrtno žganje.
Določeno je bilo celo kot uradna žgana pijača države Chihuahua, kjer se tradicionalno proizvaja. Če ste ljubitelj tekile ali drugih žganih pijač na osnovi agave, je sotol vsekakor vredno poskusiti.
(Foto: Getty Images)