Odkrijte sladko zgodovino Tarte Tatin, klasične francoske sladice

Tarte Tatin je klasična francoska sladica, ki je postala stalnica v mnogih državah.
Sladica je karamelizirana narobe obrnjena jabolčna torta, njena zgodovina pa sega v začetek 20. stoletja.
Legenda pravi, da sta jed ustvarili dve francoski sestri Stéphanie in Caroline Tatin, ki sta imeli v lasti hotel v mestu Lamotte-Beuvron.
Eni od sester je med kuhanjem pomotoma padel jabolčni tart, zato se ga je odločila rešiti tako, da je jabolka in karameliziran sladkor položila na pecivo in ga spekla narobe.
Jed je bila hit med njihovimi hotelskimi gosti in postala je znana kot Tarte des Demoiselles Tatin ali Tarte Tatin.
Sladica je postala priljubljena v Franciji in tudi zunaj Francije, z raznimi različicami, vključno s hruškovo, breskovo, paradižnikovo Tarte Tatin…
(Foto: Getty Images)