Zares presenetljiv izvor arašidovega masla

Arašidovo maslo je priljubljen namaz iz mletih arašidov.
Zgodovina arašidovega masla sega v čas starih Inkov in Aztekov, ki so iz praženih arašidov izdelovali pastozno snov.
Vendar pa je sodobno različico arašidovega masla šele v poznih 19. stoletjih ustvaril zdravnik po imenu dr. John Harvey Kellogg. S kuhanimi arašidi je ustvaril hranljivo hrano, bogato z beljakovinami, za svoje paciente, ki so imeli težave z žvečenjem trdne hrane.
Leta 1895 je dr. Kellogg patentiral postopek za izdelavo arašidovega masla, vendar je šele leta 1922 ameriški poslovnež Joseph L. Rosefield izumil postopek, s katerim je preprečil ločevanje arašidovega olja od trdnih delcev, kar je povzročilo gladko in kremasto maslo, teksturo, ki jo poznamo danes.
Od takrat je arašidovo maslo postalo osnovna hrana v številnih gospodinjstvih in priljubljena sestavina različnih jedi.
Je tudi dober vir beljakovin, zdravih maščob ter bistvenih vitaminov in mineralov. Kljub pomislekom glede alergenosti arašidovo maslo ostaja najljubša hrana mnogih.
(Foto: Getty Images)