Od vojske pa do vaše shrambe – zgodovina vzpona jajc v prahu

Jajca v prahu so že vrsto let glavni živilski izdelek, ki zagotavlja priročen in dolgotrajen vir beljakovin za vojake, astronavte in pohodnike.
Zgodovina jajc v prahu sega v zgodnja leta 1900, ko je bil prvič razvit postopek sušenja jajc.
Med drugo svetovno vojno je ameriška vlada začela proizvajati jajca v prahu kot način za zagotavljanje priročnega in hranljivega vira hrane za vojake.
Izdelek je bil uspešen in se je v veliki meri uporabljal med vojno. Po vojni so jajca v prahu postala dostopna javnosti in postala priljubljena kot priročna in stroškovno učinkovita alternativa svežim jajcem.
Danes se jajca v prahu uporabljajo v različne namene, vključno s peko, kampiranjem in tudi pripravljenostjo na izredne razmere.
Izdelani so tako, da iz svežih jajc odstranijo vlago in jih nato zmeljejo v fin prah. Dobljeni izdelek ima dolgo življenjsko dobo in ga je mogoče po potrebi rekonstituirati z vodo.
Medtem ko imajo nekateri ljudje raje okus svežih jajc, jajca v prahu ostajajo uporaben in praktičen prehrambeni izdelek, zlasti za tiste, ki potrebujejo dolgotrajen vir beljakovin in ki so lahko tudi pripravljeni na izredne razmere.
(Foto: Getty Images)