Iz telovadnih torb pa vse do trgovinskih polic – razvoj beljakovinskih ploščic

Proteinske ploščice so postale priljubljen prigrizek za ljudi, ki želijo priročen in hranljiv način dopolnjevanja svoje prehrane.
Zgodovina beljakovinskih ploščic sega v šestdeseta leta 20. stoletja, ko so bile prvotno razvite za športnike in bodybuilderje, ki so potrebovali prigrizek z visoko vsebnostjo beljakovin za podporo pri treningu.
Prva beljakovinska ploščica se je imenovala Power Bar, ustvaril pa jo je kanadski atlet Brian Maxwell leta 1986. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so beljakovinske ploščice postale bolj dostopne, saj je fitnes industrija postajala vse bolj priljubljena.
Danes je na trgu veliko vrst beljakovinskih ploščic, vključno s tistimi iz sirotkinih beljakovin, sojinih beljakovin in rastlinskih beljakovin, kot sta grah in konoplja.
Ogromno beljakovinskih ploščic vsebuje seveda tudi druge koristne sestavine, kot so vlaknine, vitamini in minerali.
Medtem ko so beljakovinske ploščice priročen način za povečanje vnosa beljakovin, je pomembno, da izberete tiste z nizko vsebnostjo sladkorja in ki so seveda izdelane iz visokokakovostnih sestavin.
Posvetovanje z registriranim dietetikom lahko pomaga ugotoviti, katere beljakovinske ploščice ustrezajo k vaši uravnoteženi in zdravi prehrani.
(Foto: Getty Images)