Hakarl – islandska jed, ki ni za vsakogar

Hakarl je tradicionalna islandska jed iz fermentiranega grenlandskega morskega psa.
Medtem ko Islandci že stoletja uživajo v tej poslastici, je zaradi njegovega ostrega vonja in intenzivnega okusa pridobil sloves enega od najzahtevnejših živil za tujce.
Postopek fermentacije vključuje zakopavanje mesa morskega psa za nekaj mesecev, da se razgradi, nato pa ga obesijo, da se suši še nekaj mesecev.
Rezultat je jed z visoko vsebnostjo amoniaka in sečnine, kar ji daje izrazito močan vonj in okus.
Kljub edinstveni pripravi je hakarl pridobil privržence med pustolovskimi jedci, ki jih privlači njegov edinstven okus.
Vendar je treba omeniti, da jed ni brez zdravstvenih tveganj. Znano je, da uživanje hakarla povzroča bolezni pri nekaterih posameznikih zaradi visokih ravni toksinov v mesu morskega psa.
Če se boste kdaj odločili poskusiti hakarl, je izredno pomembno zagotoviti, da je bil pripravljen varno in z ustreznimi sanitarnimi praksami.
Kot pri vsaki eksotični hrani je priporočljivo, da se pred poskusom posvetujete z zdravnikom.
(Foto: Getty Images)