Worcestershire omaka – skrbno varovana tradicija

Worcestershire omaka je slana in pikantna začimba, ki je priljubljen dodatek k različnim jedem, vključno z mesom, zelenjavo in juhami.
Omaka ima yelo zanimivo zgodovino, ki sega v samo 19. stoletje.
Izvor Worcestershire omake je mogoče izslediti nazaj skozi čas do dveh kemikov, Johna Lea in Williama Perrinsa, ki sta leta 1835 ustvarila omako v svoji lekarni v Worcesterju v Angliji.
Legenda pravi, da sta poskušala poustvariti omako, ki sta jo okusila, ko sta obiskala Bengal v Indiji.
Vendar pa začetna mešanica ni bila okusna in sta jo pustila v sodih v kleti.
Nekaj let kasneje sta ponovno odprla mešanico in ugotovila, da je razvila edinstven in privlačen okus.
Nato sta jo začela komercialno proizvajati in jo poimenovala “Worcestershire omaka”. Omaka je hitro pridobila na priljubljenosti in danes jo prodajajo v številnih državah po svetu.
Recept za Worcestershire omako je skrbno varovana skrivnost, vendar je znano, da vsebuje različne sestavine, vključno s kisom, melaso, tamarindo, česnom in različnimi začimbami.
Omaka se stara več mesecev, zato da se okusi dobro premešajo in dobro razvijejo.
(Foto: Getty Images)