Zdravstvene koristi kakija
Kaki je sadež, ki izvira iz Kitajske, Japonske, zdaj pa ga gojijo tudi v različnih delih sveta.
Kaki je bogat vir antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov, zaradi česar je hranljiv dodatek k prehrani. Nekatere raziskave kažejo, da lahko uživanje kakijev pomaga zmanjšati tveganje za nekatere kronične bolezni, kot so npr. bolezni srca.
Verjame se, da ima kaki visoko vsebnost antioksidantov, ki naj bi imeli pomembno vlogo pri zmanjševanju oksidativnega stresa in vnetij, ki lahko poškodujejo vaše celice in s tem povzročijo bolezni.
Poleg tega je kaki odličen vir prehranskih vlaknin, ki lahko izboljšajo vašo prebavo in pomagajo preprečiti zaprtje.
Kaki vsebuje tudi visoko vsebnost vitaminov A in C, ki sta bistvena za ohranjanje zdrave kože, imunskega delovanja in vida.
Zgodovina kakija sega tisoče let nazaj. Najprej so ga gojili na Kitajskem in Japonskem, kjer je bil cenjen zaradi sladkega okusa in zdravilnih lastnosti.
Kaki so v Evropo in Severno Ameriko prinesli v 19. stoletju in je od takrat postal priljubljeno sadje po vsem svetu.
(Foto: Getty Images)