Kebab – od nomadskih korenin pa vse do svetovne slave

Kebab je marsikje po svetu priljubljena jed, sestavljena iz majhnih kosov mesa, zelenjave ali pa obojega, pečenih na nabodalu.
Izvor kebaba lahko izsledimo na Bližnjem vzhodu, kjer je bil pogosta hrana nomadskih plemen.
Po zgodovinskih pripovedih so prvi kebab naredili vojaki, ki so meso nabodli na svoje meče in ga spekli na odprtem ognju.
Sčasoma so se recepti za kebab razvili z različnimi začimbami, načinom kuhanja in sestavinami. V Turčiji je najbolj znana vrsta kebaba döner kebab, narejen iz plasti mariniranega mesa, pečenega na navpičnem pekaču.
V Indiji kebab pogosto pripravljajo z mletim mesom in začimbami, medtem ko ga v Iranu postrežejo z žafranovim rižem in zelenjavo na žaru.
Danes kebab uživajo po vsem svetu in je postal popularna hrana v mnogih državah.
Ne glede na to, ali imate raje piščanca, govedino, jagnjetino ali vegetarijanske jedi, obstaja recept za kebab, v katerem lahko uživajo vsi.
(Foto: Getty Images)