Japonski nattō in njegove prednosti za zdravje

Nattō je tradicionalna japonska hrana iz fermentirane soje.
Na Japonskem jo uživajo že več kot tisoč let in naj bi imela številne pozitivne učinke na zdravje. Nattō je bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom K2, ki je pomemben za zdravje kosti.
Vsebuje tudi edinstven encim, imenovan nattokinaza, za katerega naj bi bilo dokazano, da ima številne koristi za zdravje, med drugim izboljšuje pretok krvi in zmanjšuje tveganje za bolezni srca.
Poleg koristi za zdravje ima nattō tudi zanimivo zgodovino.
Domnevno izvira iz japonske regije Kanto v 11. stoletju, kjer so ga uporabljali kot vir beljakovin za samurajske bojevnike.
Sčasoma je nattō postal priljubljeno živilo med prebivalstvom in je zdaj osnovna sestavina japonske kuhinje.
Zaradi svojega edinstvenega prehranskega profila in zdravstvenih koristi je dragocen dodatek k zdravi prehrani na Japonskem.
(Foto: Getty Images)