Bogato zgodovina fižola, ki ima tudi zdravstvene koristi
Fižol je hranljivo in vsestransko živilo, ki je že tisočletja stalnica v mnogih kulturah.
Fižol je poln bistvenih hranil, kot so beljakovine, vlaknine in kompleksni ogljikovi hidrati, zaradi česar je dragocen dodatek h kateri koli dieti.
Nekatere raziskave so tudi pokazale, da naj bi lahko uživanje fižola pomagalo izboljšati npr. zdravje srca, uravnavati raven sladkorja v krvi in pomaga pri uravnavanju telesne teže.
Zgodovina fižola sega že v starodavne civilizacije, kot so Inki in Azteki, ki so se v veliki meri zanašali na fižol kot na vir beljakovin.
Pravzaprav je bil fižol tako visoko cenjen, da so ga celo v nekaterih kulturah uporabljali kot obliko valute.
Danes je na voljo veliko različnih vrst fižola, vključno s črnim fižolom, fižolom v zrnju in čičeriko.
Uporabljamo ga lahko v različnih jedeh, kot so npr. juhe, enolončnice, solate in pa celo tudi sladice.
Če boste iskali zdrav in pa zadovoljiv nasiten obrok, lahko mogoče razmislite o dodajanju fižola na vaš krožnik. 🙂
(Foto: Getty Images)