Kako je kruh postal osnovna hrana v starodavnih civilizacijah?
Kruh je že tisočletja osnovna hrana v mnogih kulturah. Najzgodnejši dokazi o peki kruha segajo na Bližnji vzhod.
Domneva se, da je bil kruh prvotno narejen iz divjih zrn, ki so jih zmleli in zmešali z vodo, da so ustvarili preprosto testo.
Z razvojem civilizacij so se razvijale tudi tehnike peke kruha. Stari Egipčani so na primer kislo testo uporabljali kot vzhajalno sredstvo, ki je pomagalo, da je kruh vzhajal in postal bolj okusen.
V stari Grčiji je bil kruh bistveni del vsakdanje prehrane in se je pogosto uporabljal kot oblika valute.
Rimsko cesarstvo je znano tudi po peki kruha. Rimljani so ustvarili velike pekarne, ki so proizvajale različne vrste kruha, vključno s kruhom iz kislega testa, pšeničnim in ječmenovim. Razvili so tudi tehnike mletja, ki so jim omogočile pridelavo fine bele moke.
Sčasoma so se tehnike peke kruha razširile po vsem svetu, različne kulture pa so razvile svoje edinstvene sloge kruha.
Danes je kruh še vedno pomemben del mnogih kultur in se uživa v številnih različnih oblikah, od kislega testa do žemljic do naana…
(Foto: Pexels)