Kaj so jedli stari Rimljani?

Starodavno rimsko cesarstvo je bilo znano po svoji bogati in raznoliki kuhinji z vplivi grške, etruščanske in kartažanske kulture.
Rimljani so uživali prehrano, ki je temeljila na žitih, zelenjavi, sadju, mesu in ribah. Uživali so kruh, kašo iz žit, kot so pšenica, ječmen in proso…
Jedli so tudi različno sadje in zelenjavo, kot so fige, grozdje, olive, fižol in leča…
Meso in ribe so bili prav tako pomembna osnovna živila, pri čemer je bila svinjina priljubljena izbira med Rimljani. Tudi na kuhinjo starega rimskega imperija so vplivali trgovina in osvajanja.
Ko se je imperij širil, je dobil dostop do novih sestavin in kulinaričnih tradicij. Začimbe, kot so črni poper, cimet in žafran, so bile uvožene z vzhoda, bogati pa so uživali v eksotičnih jedeh.
Medtem ko se nam prehrana starih Rimljanov danes morda zdi nekoliko poznana, so jo zaznamovali tudi edinstveni in nenavadni kulinarični običaji.
Na primer, Rimljani so bili znani po uživanju začimbe, imenovane garum, narejene iz fermentiranih rib. Ta omaka je bila vseprisotna sestavina rimske kuhinje in so jo celo uporabljali kot začimbo v sladicah.
(Foto: Getty Images)