Značilna jed iz Indije je postala svetovni fenomen

Indija je znana po svoji raznoliki in okusni kuhinji, vendar je morda najbolj priljubljena jed curry (kari).
Curry izvira iz Indije, njegova zgodovina pa sega v daljno davnino.
Beseda “curry” izhaja iz tamilske besede “kari”, kar pomeni omaka. Skozi leta se je curry razvil tako, da vključeval široko paleto sestavin, kot so meso, zelenjava in začimbe.
Ena najpomembnejših sestavin karija je kurkuma, ki mu daje značilno rumeno barvo. Kurkuma se v indijski kuhinji uporablja že tisočletja, cenjena pa je tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti.
Danes curry ne uživajo le v Indiji, ampak po vsem svetu. Postal je stalnica v mnogih gospodinjstvih in se pogosto postreže z rižem ali naan kruhom.
S svojimi kompleksnimi okusi in bogato zgodovino potem res ni čudno, da je kari ena najbolj priljubljenih jedi v indijski kuhinji.
(Foto: Getty Images)