Zanimiva zgodovina golaža

Golaž je priljubljena jed v mnogih evropskih državah, še posebej na Madžarskem, kjer velja za nacionalno jed.
Začetki golaža segajo v 9. stoletje, ko so madžarski pastirji na odprtem ognju pripravljali krepko enolončnico z mesom, zelenjavo in papriko. Beseda “golash” izhaja iz madžarske besede “gulyás”, kar pomeni “pastir” ali “kavboj”.
Sčasoma je golaž postal stalnica madžarske kuhinje, sčasoma pa so ga sprejele sosednje države, kot sta Avstrija in Nemčija.
Danes obstaja veliko različic golaža, vendar so osnovne sestavine običajno govedina, čebula, paprika…
Nekateri recepti zahtevajo tudi krompir, korenje ali drugo zelenjavo.
Golaž se običajno postreže s kruhom ali cmoki, v hladnejših mesecih pa se ga pogosto uživa kot obilen in obrok, ki te pogreje.
Ne glede na to kje ste, je skleda golaža odličen način za doživetje bogate zgodovine in kulinarične tradicije iz te regije.
(Foto: Getty Images)