Naan – tradicionalni indijski kruh s sodobnim pridihom

Naan je tradicionalni indijski kruh, ki je postal priljubljen po vsem svetu.
Začetke naana lahko izsledimo nazaj v mogulsko dobo v Indiji, kjer ga je v 16. stoletju prvič uvedlo mogulsko cesarstvo.
Naan so sprva kuhali v tandoorju, glineni peči, ki se segreva na oglje ali les.
Recept za naan vključuje mešanje moke, kvasa, soli in vode, da se ustvari testo.
Testo nato pustimo vzhajati, preden ga sploščimo in spečemo v tandoorju. Sodobne različice naana vključujejo prelive, kot so česen, sir in zelišča.
Danes je naan osnovna hrana v mnogih indijskih gospodinjstvih in se pogosto postreže s curryjem in drugimi tradicionalnimi jedmi.
Postala je tudi priljubljena jed na meniju številnih restavracij po vsem svetu.
Skratka, zgodovina naana je zakoreninjena v bogati indijski kulturni dediščini, njegova priljubljenost pa še naprej raste po vsem svetu.
(Foto: Getty Images)