Od pesta do juh – raziščite kulinarične uporabe divjega česna (čemaža)

Allium ursinum ali po domače čemaž, splošno znan kot divji česen, je zelišče, ki se že stoletja uporablja pri kuhanju.
Ima izrazit okus in aromo, podoben česnu, in se pogosto uporablja kot nadomestek za tradicionalni česen. Divji česen je poln zdravstvenih koristi, saj vsebuje visoke ravni vitaminov A in C ter mineralov, kot sta kalcij in železo.
Raziskave so pokazale, da naj bi divji česen imel antibakterijske in protiglivične lastnosti, zaradi česar je naravno zdravilo za različne okužbe. Pomaga lahko tudi pri zniževanju krvnega tlaka in ravni holesterola ter tako zmanjša tveganje za bolezni srca.
V kulinariki se lahko divji česen uporablja v različnih jedeh, kot so juhe, enolončnice, solate in pesto. Med drugimi živili se dobro ujema s sirom, krompirjem in jajci.
Na splošno lahko vključitev divjega česna v vašo prehrano ne le doda slasten okus vašim obrokom, ampak tudi nudi številne koristi za zdravje.
Allium ursinum ali čemaža ne smemo zamenjevati s šmarnico (Convallaria majalis), ki je zelo strupena rastlina, ki ima prav tako podobne liste!!! Res zelo pomembno je, da čemaž pravilno prepoznate, preden ga zaužijete, da se izognete morebitnim zdravstvenim tveganjem.
(Foto: Getty Images)