Od kuhinjskega eksperimenta pa vse do globalnega fenomena: preberite si fascinantno zgodovino krompirjevega čipsa

Krompirjev čips je eden najbolj priljubljenih prigrizkov na svetu.
Izvor krompirjevega čipsa sega v leto 1853, ko je George Crum, kuhar v restavraciji v Saratoga Springsu v New Yorku, ustvaril prvo serijo krompirjevega čipsa.
Zgodba pravi, da je stranka ves čas pošiljala nazaj njegov pomfrit, češ da je predebel in razmočen. Crum je razočaran krompir narezal na čim tanjše rezine, ga ocvrl, da je postal hrustljav, in začinil s soljo.
Na njegovo presenečenje so bili stranki všeč in kmalu so vsi v restavraciji spraševali po “čipsu Saratoga”.
Krompir je bogat vir ogljikovih hidratov, vlaknin in bistvenih mineralov, kot je npr. kalij.
Vendar pa je krompirjev čips zaradi visoke vsebnosti maščob manj zdrava možnost. Za bolj zdravo različico lahko krompir narežete na tanke rezine, ga pokapate z oljčnim oljem in spečete, dokler ne postane hrustljav.
Začinite ga z zelišči in začimbami, da mu boste dodali okus.
(Foto: Getty Images)