Srednjeveški jedilnik – kaj je bilo na krožniku takratne gospode in kmetov?
Srednji vek je obsegal obsežno obdobje, od 5. do 15. stoletja, v različnih regijah Evrope.
Prehrano gospode in njihovih kmečkih podložnikov so v tem času oblikovali dejavniki, kot so geografija, družbeni razred in vera.
Gospoda je imela dostop do več različnih živil kot kmetje, vključno z mesom, kot so divjačina, merjasci in divjad, ter dragimi začimbami, kot sta cimet in žafran. Uživali so tudi vino, pivo in medico, kmetje pa so pili večinoma vodo in malo pivo.
Kmetje so jedli predvsem žitarice, kot so ječmen, oves in rž, dopolnjevali pa so jih z zelenjavo, kot sta repa in zelje.
Meso je bilo zanje razkošje, največkrat pa so jedli svinjino. Del njihove prehrane so bili tudi sir, jajca in mleko.
Te podrobnosti podpirajo različni zgodovinski viri, vključno s kuharskimi knjigami, inventarji in celo umetninami, ki prikazujejo obroke.
Čeprav so med družbenimi razredi obstajale regionalne razlike in druge razlike, ta splošni pregled ponuja vpogled v vsakdanje življenje in prehrano ljudi v srednjem veku.
(Foto: Getty Images)