Kako lahko glasba vpliva na naše zaznavanje okusa?

Raziskave so pokazale, da lahko glasba vpliva na naše zaznavanje občutkov in okusa. Študija, objavljena v reviji “Food Quality and Preference”, je pokazala, da so udeleženci ob predvajanju glasbe z visokimi toni ocenili sladke in kisle okuse kot bolj intenzivne, medtem ko so nizki toni povzročili prednost grenkim in “umami” okusom.
Umami se včasih imenuje “peti okus”, njegovo odkritje in karakterizacijo pa pripisujejo japonskemu znanstveniku Kikunae Ikeda v začetku 20. stoletja.
Druga študija, objavljena v “Appetite”, je pokazala, da lahko predvajanje glasne, optimistične glasbe naredi hrano manj “sladko”, medtem ko lahko počasna, mehka glasba izboljša “sladkost”.
Te ugotovitve kažejo, da na čutno izkušnjo prehranjevanja ne vpliva le hrana sama, ampak tudi okolje, v katerem se hrana zaužije.
(Foto: Getty Images)