Krompir

Velikokrat ste seveda že zagotovo slišali, da je ta skromna rastlina, ki sliši na ime krompir, najboljši prehrambeni paket na svetu. Zakaj? Zato, ker vsebuje veliko kalorij, mineralov, vitaminov in beljakovin ter je skoraj brez maščob. Krompir se je v Evropi prvič pojavil približno okoli leta 1570, prinesli pa so ga Španci iz Južne Amerike.
Pravijo, da je Sir Walter Raleigh uvedel krompir na Irskem okoli leta (1585? – 1589?). Obstaja pa seveda več različic te zgodbe, npr. ena različica pravi, da jo je uvedel britanski raziskovalec Sir Walter Raleigh, druga pa pravi, da je krompir priplaval na obale Corka od razbitine španske ladje Armade.
Kljub temu naj bi leta 1589, sam Sir Walter Raleigh posadil semena krompirja na svojem posestvu v Corku na Irskem, preden jih je ponudil kot darilo kraljici Elizabeti I. Izkazalo se je, da je bila to idealno kot osnovna hrana za takratno lokalno prebivalstvo.
Je pa težava krompirja predvsem v tem, in to je njegova občutljivost na bolezni, med katerimi je najhujša Phytophthora infestans, bolj poznana kot ožig. Pred letom 1842 je bila krompirjeva plesen poznana le v Mehiki, ki se je začela širiti v dolini Toluca na planoti.
Vendar se je tisto leto pojavila tudi v New Hampshiru in Vermontu, tri leta pozneje pa se je pojavila še v Belgiji. Do sredine avgusta 1845 se je razširila v severno Francijo in pa tudi južno Anglijo; na Irsko pa je prispela septembra, z demografskimi posledicami, ki so od takrat oblikovale našo človeško zgodovino.
Krompirjeva plesen, je gliva in njen videz na pridelku je pogosto seveda posledica okužbe gomoljev, ki so preživeli še iz prejšnje sezone. Ko je bolezen enkrat že prisotna, je hitrost širjenja bolezni zelo odvisna od samega vremena, vlage in temperature.