Cimet
Kaj je začimba cimet in od kod je njen prvotni izvor?
Cimet je poznan kot starodavna začimba, ki izvira iz lubja več vrst zimzelenih dreves iz rodu po imenu “Cinnamomum”, ki pripadajo družini lovorjevk. Sorte cimeta, ki so seveda najbolj priljubljene, prihajajo iz Šrilanke in Kitajske, čeprav se cimet tudi goji po vsej Aziji, Severni Ameriki in Evropi.
Cimet je v srednjem veku poznan kot statusni simbol v evropski kuhinji, uživala ga je večinoma le elitna družba; iz Cejlona (danes Šrilanka) so ga na zahod prinesli arabski trgovci.
V 15. stoletju so Portugalci prevzeli trgovino s cimetom na Cejlonu in med njimi, Cejlonci ter nizozemskimi in britanskimi kolonizatorji so se vrstile kar stoletja dolge bitke za to začimbo. Sčasoma pa se je gojenje tako zaželene začimbe za elitno družbo razširilo po vsem svetu. Danes cimet na srečo prej vzbuja občutek miru kot pa željo po bitkah.
Kakšni so lahko stranski učinki in zdravstvena tveganja, povezana s cimetom?
Obstaja tudi tveganje za zdravje, in sicer spojina kumarin v cimetu. V nekaterih državah se uporablja kot nadomestek za vanilijo. V visokih količinah, veliko višjih od priporočene količine, lahko kumarin povzroči poškodbe jeter pri občutljivih ljudeh. To spojino najdemo v majhnih količinah v rastlinah cejlonskega cimeta, vendar v znatno višjih koncentracijah je v kasijinem cimetu.
Poleg tega bi se morali ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, posvetovati s svojim zdravnikom glede uporabe cimeta kasije zaradi možnih interakcij s temi zdravili. Priporočljivo je, da se seveda izognete pretiranemu uživanju cimeta in ga namesto tega uživajte zmerno, tako da ga potresete po svojih najljubših jedeh in dobrotah. Kot pri vseh stvareh v življenju, je zaželjena vrednota uravnovešenost.
Opozorilo: Ta prispevek ni zdravniški nasvet. Te informacije ne uporabljajte kot nadomestek za neposreden zdravniški nasvet zdravnika ali drugega usposobljenega klinika, strokovnjaka.