Živila bogata z jodom

Čez dan potrebujemo le majhne količine joda, vendar za razliko od mineralov v človeškem telesu, joda ni mogoče proizvesti naravno. Preseganje optimalne ali pa padec pod optimalno količino priporočenega dnevnega odmerka za katero koli daljše časovno obdobje ima lahko posledice na naše telo.
Če doma uporabljate jodirano sol, naj vas pomanjkanje joda ne skrbi preveč, če jo shranjujete v stekleni posodi. Sol zadrži dovolj joda tudi pri kuhanju. Sveže morske alge, pokrovače, trska, kozice so največji viri joda, ki ga najdemo v morski hrani. Tisti, ki pa ne marajo morskih sadežev, se lahko raje odločijo za jajca, jogurt, jagode…
Živila bogata z jodom so:
Morske alge, polenovka, jogurt, pečen krompir, jajca, tuna, puran, brusnice, jagode…
Opomba: Namen tega prispevka je le predstavitev informacij o jodu in ni namenjen nadomestitvi strokovnega zdravniškega mnenja.