Kaj je glicin?

Kaj je glicin in kakšne so njegove koristi za zdravje?
Glicin je aminokislina, eden od gradnikov beljakovin. Kot aminokislina je naravno prisoten v živilih živalskega izvora, kot so meso, perutnina, ribe in mlečni izdelki.
Zdravstvene koristi glicina.
Telo uporablja glicin za proizvodnjo kolagena, elastina, nukleinskih kislin in faktorjev strjevanja krvi. Pomaga tudi pri uravnavanju mišičnih kontrakcij in prehajanju odpadkov skozi črevesne stene. Študije so pokazale, da lahko glicin preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, saj zavira encim, ki povečuje možnost nastanka bolečih kamenčkov.
Zakaj je glicin zdrav?
Ima številne koristi za zdravje, med drugim pomaga krepiti kosti, živčne celice in vezi. Glicin sodeluje tudi pri nastajanju rdečih krvničk.
Neželeni učinki glicina.
Glicin ima vlogo pri sintezi številnih pomembnih bioloških spojin in je nujen za dobro zdravje. Neželeni učinki glicina niso znani.
Uporaba glicina.
Glicin se lahko zaradi svojih antioksidativnih lastnosti uporablja tudi pri reakcijah razstrupljanja. Zdi se, da je ta aminokislina bistvena za optimalno zdravje in rast otrok, zlasti v primeru travme ali operacije, kar pojasnjuje uporabo za pospešitev okrevanja.
Interakcije, ki vključujejo glicin.
Uporablja se na številnih področjih, na primer v medicini in kulinariki. Eden najpogostejših načinov uporabe glicina v medicini je kombinacija z natrijem za lajšanje bolečin in razstrupljanje.
Foto: Getty Images