Ali ste vedeli? Fascinantna zgodovina krompirja
Krompir je užitni del družine njivskih listov. Prvotno so ga gojili v Andih v Peruju, vendar se je zaradi visoke hranilne vrednosti sčasoma razširil v druge države.

Izvor krompirja
Krompir izvira iz Južne Amerike pred več kot 8000 leti. Bil je osnovni pridelek civilizacije Inkov, v Evropo pa se je razširil leta 1537, ko so ga španski raziskovalci prinesli iz Peruja. Vendar Evropejci krompirja dolga stoletja niso hoteli jesti, ker so verjeli, da je strupen. Ko je leta 1840 na Irskem izbruhnila krompirjeva lakota, se je veliko ljudi rešilo z uživanjem krompirja, saj niso imeli nič drugega za jesti. Postal je priljubljen, ker ga je bilo enostavno gojiti in ga je bilo mogoče uživati vse leto. Krompir je odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so železo, kalij in tiamin. Krompir vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Po svetu pridelujejo več kot 100 različnih sort krompirja.
Čeprav krompir pri dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pogosto ni najbolj priporočiljva vrsta živil, je to ena najbolj hranljivih vrst zelenjave, ki jo lahko jeste. Je tudi odlično nadomestilo za druga živila pri teh dietah, saj ima manj ogljikovih hidratov in kalorij kot riž ali testenine.
Foto: Shutterstock