Zakaj bi morali jesti več česna?
Česen je vrsta rastline, ki ima več različnih vrst spojin, najpomembnejši pa sta alicin in aliin. Ti spojini sta odgovorni za močne zdravilne lastnosti česna, ki pomagajo v boju proti boleznim. Zmanjšuje raven holesterola, krepi imunski sistem, izboljšuje krvni obtok, preprečuje staranje in znižuje krvni tlak.

Česen je tudi odličen vir vitamina B-6, ki znižuje krvni tlak in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni. Vsebuje tudi spojino, imenovano alicin, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. Alicin pomaga pri zaščiti pred okužbami, znižuje raven holesterola in celo zmanjšuje resnost astme. Česen vsebuje tudi krom, vitamin C, selen in mangan – vse hranilne snovi, ki so ključne za dobro zdravje.
Kako dodati česen v prehrano
Česen je odlična začimba, ki lahko vaši hrani doda veliko okusa. Dodate ga lahko različnim jedem, najpogosteje pa ga sesekljate in dodate jedi tik pred serviranjem. Tako se bo hitro sprostila njena aroma in okus, zaradi česar bo jed še bolj okusna.
Če v prehrano dodamo česen, je to za zdravje še bolj koristno kot samo zaradi okusa. Poleg tega, da znižuje raven holesterola in preprečuje bolezni srca, se je v študijah izkazalo, da je česen učinkovito zdravilo proti prehladu in gripi. Ščiti tudi pred okužbami z bakterijami, glivicami, virusi ter paraziti. Naslednjič, ko boste svojim jedem dodali malce česna, boste hkrati naredili nekaj tudi dobrega tudi za svoje zdravje.
Foto: Shutterstock/ česen za zdravje