Superživila
Predstavljamo dobre in slabe strani superživil. Nekatera so odlična za vas, druga pa so lahko celo škodljiva.

Superživila so živila, ki so bogata s hranilnimi snovmi in antioksidanti. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pomagajo zniževati holesterol, krvni tlak in tveganje za srčni infarkt. Nekatera superživila vključujejo borovnice, špinačo, jagode, brusnice, paradižnik, ohrovt, mandlje, orehe in arašidovo maslo.
Prednosti in slabosti uživanja superživil
V današnjem času obstaja zelo veliko različnih skupin živil. Morda se sprašujete, kaj je superživilo? Superživilo je običajno izjemno zdravo živilo, ki je polno hranilnih snovi. Niso namenjena le ljudem, ki nimajo časa za prehranjevanje ali so zaposleni profesionalci. Nekatera najpogostejša superživila so sadje, zelenjava, semena, oreščki in polnozrnata žita. Slaba stran superživil je, da jih je lahko drago kupiti na drugih mestih, ne le v trgovini, saj so lahko sezonska.
Zagotavljanje zdrave prehrane in gibanja za ljudi ni vedno enostavno. Na voljo je toliko možnosti in toliko dodatkov, da je težko vedeti, kje začeti. Nekateri dodatki so lahko tudi škodljivi, na primer tablete za slabo prebavo ali tablete za hujšanje, ki vsebujejo nevarne sestavine. Dobra stran teh dodatkov je, da jih lahko uporabljate le pod nadzorom zdravnika, in ker so običajno naravni, je tveganje manjše kot pri drugih vrstah dodatkov.
Foto: Shutterstock