Nekaj odličnih trikov za kuhanje brez odpadkov
Kuhanje je pomemben del življenja mnogih ljudi. To je edina stvar, ki jo imajo vedno v mislih, lahko pa je tudi zelo zamudno opravilo, če skušate porabiti ostanke hrane ali začeti izvajati načrt zdravih obrokov. Vendar obstajajo načini, kako zmanjšati količino odpadkov, ki se znajdejo v vaši kuhinji, ne da bi pri tem žrtvovali okus ali udobje!

Katere so zdravstvene prednosti kuhanja z manj odpadki?
Kuhanje z manj odpadki je odličen način za prihranek časa in denarja. Kuhanje brez odpadkov lahko zmanjša tudi vašo izpostavljenost škodljivim kemikalijam, ki jih lahko najdemo v živilih, ki jih uživamo. Ko kuhate z manj odpadki, lahko opazujete, kako se vaše zdravje izboljšuje, vaša denarnica pa prihrani več denarja.
Ko kuhate brez odpadkov, lahko prihranite veliko denarja in časa. Vendar je pomembno, da poznate učinke na vašo denarnico in kako se jim izogniti. Najprej bo kuhanje brez odpadkov zahtevalo več dela, saj boste morali načrtovati vnaprej in kupiti prave sestavine. Drugič, če boste kuhali s premalo hrane, boste morali pozneje kupiti ali pojesti ostanke. Nazadnje, kuhanje brez odpadkov vzame bistveno več časa kot naročanje hrane za s seboj ali prehranjevanje zunaj.
Kako lahko začnem kuhati brez odpadkov?
Najprej ne kupujte stvari, kot so pakirane začimbe in vnaprej pripravljene omake. Namesto tega začimbe in omake pripravite sami. Ne pozabite razmisliti o tem, kako boste uporabili to, kar ste pripravili. Če na primer pripravite omako za testenine ali lazanjo, za kuhanje hrane uporabite polovico količine olja, preostalo olje pa uporabite za cvrtje.
Tukaj je nekaj nasvetov za začetek. Prvič, zelenjavo, ki jo boste uporabljali isti dan, skuhajte vnaprej, da jo boste lahko hitro nasekljali in skuhali, ne da bi bilo treba vse to narediti naenkrat. Drugič, zelenjavo sesekljajte v enakomernih velikostih, da se enakomerno skuha. Tretjič, kupite pokrov za posodo za kuhanje, da preprečite izhlapevanje, ko kuhate večje količine hrane. In nazadnje, ostanke juhe in kosti za juhe in enolončnice uporabite za pripravo drugega obroka.
Če želite prihraniti denar in čas, hkrati pa želite odlične jedi z različnimi okusi, potem morate vedeti, kako kuhati z manj odpadki. Začnite z uporabo običajnih sestavin namesto njihovih dražjih vrstnikov. Drugič, razmislite, kako delati s tistim, kar imate. Če na primer niste zadovoljni s količino testenin, ki so ostale od večerje, naj ima družina naslednji dan špagete za zajtrk!
Foto: Shutterstock