Pica, od kod prihajaš?
Pica je postala ena najbolj priljubljenih jedi na svetu, saj je prehitela celo hamburgerje. Vendar se mnogi ne zavedajo, da ima ta preprosta in prijetna jed bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Izvirna sodobna pica ima tri sestavine: testo za pico, paradižnikovo omako in sir.

Dobro, kdo pa je sploh izumil pico?
Izvor pice ni znan. Prvi znani zapis o pici je iz 9. stoletja iz arabskega sveta, kjer so jo prvotno imenovali “pizza bâdûjâ”. Prve italijanske pice so prodajali ulični prodajalci v Neaplju v 18. stoletju, nato pa so postale priljubljene po vsej Italiji. Prvotno je bila pica kmečka hrana, ko pa se je razširila v komercialne namene, je njena priljubljenost upadla. Nato se je izpopolnila in se vrnila v modo kot jed višjih slojev.
Zgodovina pozna veliko različnih zgodb o nastanku pice, vendar pa je vsem tem zgodbam skupna Italija. Beseda “pica” naj bi izhajala iz latinske besede “picea”, ki pomeni “iz testa”. Ljudje so kruh, obložen z oljčnim oljem, zelišči in sirom, jedli že pred več kot 2000 leti. Vendar se zapisi o receptih za pico začnejo pojavljati šele v Neaplju v 18. stoletju. Takrat so ljudje začeli peči testo na bakrenih ploščah, nato pa so ga prelili s paradižnikovo omako in različnimi drugimi sestavinami.
Beseda “pica” izvira iz stare italijanske besede, ki pomeni “pečen”, kar je smiselno glede na to, da je pica pečena jed. V 18. stoletju so se sestavine spremenile iz krušnega testa v osnovo s paradižnikovo omako in dodatki na vrhu. Ena izmed najbolj priljubljenih vrst pic v Italiji je pica Margherita, sestavljena iz paradižnika, česna, bazilike in oljčnega olja. Sir mocarela je bil dodan pozneje.
Danes je pica znana kot eno najbolj priljubljenih živil na svetu, saj je njen letni promet znašal več kot 25 milijard evrov.