Kruh, neverjeten kulinarični izum, ki se peče že stoletja
Kruh je ena najstarejših oblik hrane na svetu in je skozi zgodovino predstavljal osnovno hrano v večini kultur. Enostavno ga je speči in lahko se uporablja za zajtrk ali kosilo, zato je nepogrešljiv v kuhinji, ne glede na to, ali ste profesionalni kuhar ali samski mlajši gospod, ki živi sam.

Saj vemo, da veste, ampak vseeno ponovimo…Kaj je kruh?
Kruh je pekovski izdelek, narejen iz testa iz moke in vode s kvasom kot kvasnim sredstvom. Kruh z drožmi se običajno oblikuje z mešanjem sestavin in gnetenjem testa, dokler ne nastanejo plinski mehurčki, zaradi katerih se testo med peko razširi ali vzhaja. Med peko se kvas spremeni v ogljikov dioksid in alkohol.
Kako se je kruh uveljavil v sodobnem času
Kruh je osnovni del prehrane po vsem svetu. Industrija priprave kruha in pekovskih izdelkov se je v zadnjem stoletju močno razvila zaradi treh glavnih razlogov – kvasa, konzervansov in prodaje v supermarketih. Kvas se za peko kruha uporablja že tisoče in tisoče let. Nekega dne pred našim štetjem se je nekdo domislil, da bi testo spremenil v hlebce tako, da bi ga pred peko pretlačil in pustil nekaj časa stati. Ta postopek je potekal nad ognjišči, kar je otežilo uporabo glinenih posod, saj so razpokale. Sčasoma so bile izdelane glinene peči, ki so hlebce ohranjale tople, da so se zmehčali in jih je bilo mogoče zlahka razrezati.
Kruh v antičnem svetu
Obstajajo dokazi, da so kruh jedli že v antičnem svetu. Najstarejši dokaz je iz Egipta okoli 6000 let pred našim štetjem, ki temelji na odkritju drobnozrnatih želodov, ki so jih uporabljali za pripravo hrane. V egipčanskih hieroglifih ni besede “kruh”, vendar so najdene druge besede s kontekstualnimi namigi, ki na to kažejo. Na primer, dve živili na osnovi zrnja sta predstavljali življenje in preživetje.
Zgodovina kvašenega testa
Kruh iz kvašenega testa je bil izumljen po naključju. Pred davnimi časi so ljudje testo shranjevali v keramičnih posodah, v katerih je bilo tudi nekaj vode in divjega kvasa. Kvas se je hranil s sladkorji v testu in ustvaril plin, zaradi katerega je kruh vzhajal. Danes je na voljo veliko receptov za mešanice za kvašen kruh, vendar za pravo izkušnjo s kvašenim kruhom poskusite uporabiti le moko, sol, vodo, domač kvas (iz česa, kot je grozdje ali jabolka) in čas.
Za pripravo kruha lahko najdete veliko čudovitih receptov prav na našem portalu.
Imate svoj recept? Je vaša mama znala pripravi najboljši hruh na svetu in bi ga bili pripravljeni deliti z nami? Pošljite nam svoj recept in veseljem ga bomo poizkusili tudi mi.
Foto: Shutterstock