Nepogrešljive sestavine, ki jih mora imeti vsakdo v kuhinji

Če ste gurman, vam bo ta članek všeč. Če menite, da nimate časa ali denarja za kuhanje, potem bo ta članek za vas odlično branje. V tem članku bomo obravnavali sestavine, ki bi jih morala imeti vsaka kuhinja.
Seznam vključuje živila za dobro založeno kuhinjo, pa tudi nekaj tistih, ki jih je treba dodati, če jih nimate.
Sadje, ki ga je treba imeti pri roki
Ko poskušate ustvariti katero koli zdravo jed, je sadje ena najpomembnejših sestavin. Uporabljate ga lahko kot prigrizek ali sestavino za peko, smoothije, solate in drugo. Sadje vsebuje vitamine in hranilne snovi, zato je dobro za vas. Ko boste naslednjič nakupovali, v košarico dodajte nekaj banan, jabolk, borovnic ali jagod.
Zelenjava, ki jo imejte pri roki
Dandanes se zdi, da si vsi prizadevajo najti načine za bolj zdravo prehranjevanje. Eden od načinov za to je, da kupite več zelenjave. Ta je cenejša od drugih izdelkov na vašem seznamu živil ter je polna vitaminov in mineralov. Najboljši del? Zelenjava v kuhinji zavzame zelo malo prostora, hkrati pa zagotavlja najboljši okus.
Beljakovine in mlečni izdelki
Beljakovine in mlečni izdelki so temelj zdrave prehrane. Beljakovine najdemo v mesu (vključno z govedino, svinjino, jagnjetino, piščancem, puranom in ribami), jajcih (beljaki jajc so še dodatno bogati s kakovostnimi beljakovinami), sojinih izdelkih, kot sta tofu in sojini oreščki, stročnicah, kot sta leča in fižol, ter oreščkih, kot so mandlji in arašidi. Tudi mlečni izdelki imajo svoje prednosti. Bogato je s kalcijem, ki med drugim pomaga preprečevati osteoporozo. Bogato pa je tudi z beljakovinami, ki jih je največ v siru.
Jajca in sir

Jajca in sir so osnovna živila v skoraj vsaki kuhinji. Enostavna sta za pripravo in ju lahko uporabimo v različnih jedeh. Jajca so na voljo v številnih različicah in se lahko uporabljajo tudi kot sestavina. Najbolj priljubljene vrste jajc v trgovini z živili so:
-Ekološka jajca: ekološka jajca prihajajo od kokoši, ki so bile krmljene samo z ekološko krmo in nikoli niso prejemale antibiotikov ali hormonov.
-jajca iz proste reje: jajca iz proste reje so od piščancev, ki so se lahko prosto gibali zunaj, jedli žuželke itd.
-Brez kletke: jajca brez kletke izvirajo od piščancev, ki niso v kletkah, vendar običajno živijo v zaprtih prostorih, kjer so zaščiteni pred slabim vremenom, plenilci itd.
Žita in zrnje
Žita in žitarice so odlična osnova za vsak obrok, saj zagotavljajo kompleksne ogljikove hidrate. Zagotavljajo tudi beljakovine, vlaknine, vitamine in minerale. Žita, kot sta oves in rjavi riž, so dober vir vitaminov skupine B, ki so bistveni za izgradnjo mišičnega tkiva.
Zelišča in začimbe
Zelišča in začimbe so pomembne sestavine, ki imajo različne namene. Zelišča se lahko uporabljajo sveža ali posušena, medtem ko so začimbe običajno posušene. Bazilika je na primer zelišče, česen v prahu pa začimba. Listi bazilike so odlični za omako pesto, česen v prahu pa se lahko uporablja v vseh vrstah jedi.
Sladila in sladke dobrote
Vsi potrebujemo priboljške, pa naj gre za nagrado za dobro opravljeno delo ali za potešitev želje po sladkem. Kaj pa v primerih, ko preveč sladkorja ne pride v poštev? Poskusite nadomestiti nekatera od teh sladil in sladkih priboljškov v svojih najljubših receptih:
Sladkor: Kokosov sladkor, med, javorjev sirup, stevija;
Čokolada: Kakav v prahu, koščki temne čokolade, kakavovo maslo;
Sladoled: Čokoladna mešanica za sladoled (kupljena v trgovini), aparat za sladoled;
Foto: Shutterstock