Zakaj bi svoji prehrani morali dodati polnozrnata žita
Polnozrnata žita so polna hranilnih snovi, imajo nizek glikemični indeks in veljajo za eno najbolj zdravih živil. V tem članku bomo podrobno preučili te prednosti.

Zakaj so polnovredna žita dobra za vas in vaše zdravje
Polnozrnata žita so bogata z vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi, ki lahko pomagajo zaščititi vaše srce in zmanjšajo tveganje za razvoj resnih zdravstvenih stanj. Polnozrnata žita vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Zagotavljajo energijo, omogočajo daljši občutek sitosti in lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Uživanje polnozrnatih žit lahko zmanjša tudi tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in sladkorne bolezni tipa 2.
Razlogi za dodajanje polnozrnatih žit v svojo prehrano
Prehrana, bogata s polnozrnatimi žiti, lahko zmanjša tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in druge kronične bolezni. Polnozrnata žita vsebujejo tudi antioksidante, ki lahko pomagajo pri preprečevanju raka. Bogata so z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi. Poleg tega vas dlje časa nasitijo, zato vas ne mika prigrizek s kalorično predelano hrano.
Kako vključiti polnozrnate izdelke v svojo prehrano
Polnozrnata žita so bistvena za zdravo prehrano. Vsebujejo veliko vlaknin, beljakovin in številnih drugih hranilnih snovi. Ne samo to, polnozrnata žita zagotavljajo tudi dolgotrajno energijo. So hitro prebavljiva in enostavna za prebavni sistem. Toda kako lahko ta polnozrnata živila vključite v svojo prehrano? Nekaj idej je, da običajnim jedem dodate rjavi riž, bele testenine nadomestite s kvinojo ali rezanci iz rjavega riža ali pa v jutranjo rutino vključite ovsene kosmiče.
Koristi za vaše zdravje
Polnozrnata žita vsebujejo vlaknine, beljakovine in druga hranila. Bogata so tudi s srcu koristnimi maščobnimi kislinami omega-3, magnezijem, železom in številnimi drugimi vitamini. Slaba stran polnozrnatih žit je, da niso tako zelo polna energije kot rafinirana žita. Res pa je, da so ta živila lažje prebavljiva kot izdelki iz rafiniranih žit.
Foto: Shutterstock